Loading...


I. Sempozyumun ardından 2006'da basılan kitabın sunuş yazısı:               
                  
Elinizdeki kitap, bilim ve eğitim tartışmalarına yeni  bir boyut kazandırmayı amaçlıyor.            
Bilim ve eğitim, birbirinden ayrılamayacak iki önemli alan. Ve bugün, toplumsal yaşamı her yönüyle etkileyen bu iki alana ilişkin önemli tartışmalar yapılıyor.        
Türkiye’de bilim üretimi ciddi engellerle karşı karşıya. Benzer bir biçimde, eğitim alanı da ciddi bir kuşatma altında.        
Türkiye’de bilim araştırmalarının kaderi, uluslararası bilim ve teknoloji tekelini elinde tutan ülkelerin elinde. Özellikle 1980 sonrasında türk-islam sentezciliği üniversite kürsülerine taşıyan iktidarlar, bilim ve teknoloji tekellerini barındıran ülkeler tarafından  da desteklenmişti. Diğer yandan, başta ABD olmak üzere bir dizi emperyalist ülke, Türkiye ve benzeri ülkeleri bir beyin gücü kaynağı olarak da kullanıyor. Türkiye’den ABD’ye giden gençlerimizin önemli bir kısmı ülkemize araştırmacı olarak dönmek yerine çalışmalarına ABD’de devam ediyor, bir bölümü de Türkiye’de çalışmakla birlikte emperyalist ülkelerin desteklediği ve onların talep ettiği araştırma faaliyetleri yürütüyor.         
Eğitim alanı da benzeri bir saldırı altında. Toplumsal yaşama katkı koyacak, genç kuşakları yetiştirecek kurumlar, gerici ve muhafazakar düşüncelerin yayıldığı kurumlar haline getirilmiş durumda.         
İlerici, yurtsever genç kuşakların yetişmesini sağlayacak bir eğitim programı etap etap gündemden düşürüldü.         
Bilime ve eğitime dönük bu gerici saldırının merkezinin anlaşılması, önümüze çıkacak sorunlara karşı mücadele verirken de yol gösterici olacaktır.         
Evrim kuramı tartışmaları, yukarıda çizmeye çalıştığımız tablonun yalnızca bir özetidir. Türkiye’de evrim kuramının tartışılmasının temel bir nedeni, bilim ve eğitim politikalarında dışa bağımlılığın yenilememiş olmasıdır. Müfredata gerici ve bilim dışı unsurları yerleştiren iktidarlar, bu bağımlılıktan güç alıyor.         
Üniversite Konseyleri’nin evrim tartışmasıyla başlattığı ve 700’ü aşkın bilim insanının desteğiyle güçlenen bilim mücadelesi, kısa sürede bilim ve eğitim alanındaki bir harekete doğru evrildi.         
Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenlerin katkılarıyla hazırlanan bu kitap, evrim, bilim ve eğitim konularını değişik akademik disiplinler temelinde ele alıyor. “Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu” için hazırlanan bildirilerde, evrim kuramı, kurama ilişkin tarihsel ve güncel katkılar temelinde değerlendiriliyor; eğitim-öğretim faaliyeti ile bilim ve fen eğitimi ilişkisi üzerinde duruluyor; ilk ve orta öğretim kurumlarındaki güncel gelişmeler tartışılıyor.        
Bilim ve bilim üretiminin değişim ve dönüşüm sürecinin ele alınması, bunun bilim kurumları üzerindeki etkilerinin tartışılması da kitabın diğer konu başlıkları arasında yer alıyor.        
Türkiye’de bilim mücadelesinin güç kazanması için daha büyük ve güçlü adımlara ihtiyaç var. Üniversite Konseyleri abu mücadelede önemli bir adım attı. Arkası, bilim insanlarının, eğitimcilerin katkı ve desteğiyle gelecek.           
                                                                                                                 
 Özgür Genç            
 ÜKD Dönem Genel Sekreteri